Een leven met boeken – biografie van uitgever Emanuel Querido

Next Post
Previous Post

toorn-querido-bio--2015Willem van Toorn
Emanuel Querido
1871-1943 Een leven met boeken

Uitgeverij Querido, oktober 2015
gebonden met stofomslag
320 pagina’s
ISBN 9789021458892, verkoopprijs € 24,50  (bestel)
ook verkrijgbaar als e-book (bestel)

In 2015 bestaat uitgeverij Em. Querido honderd jaar. Ter ere van dit honderdjarige bestaan verschijnt van de hand van Willem van Toorn de biografie over de oprichter van de uitgeverij, Emanuel Querido (1871-1943). Zijn gedenkwaardige levensverhaal is te lezen in de rijk geïllustreerde biografie ‘Emanuel Querido. Een leven met boeken’.

In 1915 startte boekhandelaar Emanuel Querido zijn eigen uitgeverij. Hij gaf belangrijke schrijvers uit, had bijzondere aandacht voor de vormgeving en begon in 1933 Querido Verlag, waar werk verscheen van schrijvers die Hitler-Duitsland moesten ontvluchten. Vóór de Duitse inval werd een groot deel van zijn archief vernietigd. Emanuel Querido en zijn vrouw moesten onderduiken, werden verraden en in 1943 in Sobibor vermoord.

Willem van Toorn beschrijft niet alleen de uitgever, maar ook de mens Querido, die opgroeide in het Amsterdamse Joodse milieu, waaraan hij zich wilde ontworstelen. Dankzij onlangs onverwacht opgedoken archiefmateriaal en gesprekken met Emanuels kleindochter, ontstaat er voor het eerst een compleet beeld van Emanuel Querido.

Willem van Toorn (1935) is dichter, schrijver en vertaler. Hij publiceerde een groot aantal romans, verhalen- en dichtbundels – meer bij wikipedia | dbnl | schrijversinfo

Boekpresentatie – Op 15 oktober 2015 werd ‘Emanuel Querido. Een leven met boeken’ gepresenteerd in Spui25 te Amsterdam.

zie ook…

  • toorn-querido-2015Willem van Toorn schreef samen met Arjen Fortuin en Hugo van Doornum Verborgen boeken over de geschiedenis van uitgeverij Querido tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.