Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2024 voor ‘Boos meisje’ van Marja Pruis

Next Post
Previous Post


12 juni 2024 | Marja Pruis wint met haar boek ‘Boos meisje. Over vrouwen en frictie’ de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2024.

• Marja Pruis
Boos meisje
Nijgh & Van Ditmar, 2022

<< bestel bij boekhandel Libris.nl of bol.com >>

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Dr. Wijnaendts Franckenprijs (literatuurkritiek) 2024 vanwege de Stichting Elise Mathilde Fonds toegekend aan Marja Pruis voor haar boek Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022).

Door Boos meisje voor te dragen voor de Dr. Wijnaendts Franckenprijs toont de commissie niet alleen waardering voor deze combinatie van literatuurkritiek en persoonlijk essay. Ze wil ook een auteur loven die door haar veelomvattende kritische praktijk laat zien hoe literatuur kan helpen om de brandende kwesties van onze tijd iets beter te begrijpen. Pruis, de ‘Grote Vriendelijke Schrijfster’ tegen wil en dank, weet daardoor oude en nieuwe lezers, evenals jongere generaties critici te inspireren. (jury)

Sinds 1935 kent de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Dr. Wijnaendts Franckenprijs toe. Met ingang van 2024 is deze prijs gekoppeld aan de Elise Mathilde Essayprijs en wordt de prijs gefinancierd door de Stichting Elise Mathilde Fonds. De prijs is bedoeld ter bekroning van een recente essayistische boekpublicatie, afwisselend op het terrein van de literatuurkritiek en de cultuurgeschiedenis, en bestaat uit een oorkonde en €10.000.

De jury bestond uit Koen Rymenants (voorzitter), Tim Vergeer, Esther Op de Beek, Lizet Duyvendak, Sofie Gielis.

  • Marja Pruis (1959) is criticus bij De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en non-fictie. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. [wikipedia]

Eerdere laureaten van de dr. Wijnaendts Franckenprijs zijn onder meer Charlotte Van den Broeck, Frank Westerman, Carel Peeters, Jeroen Brouwers, Paul Rodenko, Karel van het Reve, H.A. Gomperts en Annie Romein-Verschoor.

  • Dr. Wijnaendts Franckenprijs | site | wikipedia | berichten
    voor werk op het gebied van essay en literaire kritiek (3-jaarlijks)

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.