Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2021 voor Charlotte van den Broeck

Next Post
Previous Post


19 april 2021 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft de (3-jaarlijkse) Dr. Wijnaendts Franckenprijs toegekend aan Charlotte van den Broeck voor haar boek Waagstukken.

• Charlotte van den Broeck
Waagstukken
De Arbeiderspers, 2019

<< o.a. te koop via bol.com >>


Deze in 1935 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs voor het meest waardig gekeurde, in druk verschenen, in Nederlands proza geschreven werk, beurtelings zich bewegend op het gebied van : a. essays en literaire kritiek; b. cultuurgeschiedenis. Dit jaar is cultuurgeschiedenis aan de beurt.

In Waagstukken presenteert Charlotte Van den Broeck, elegant laverend tussen beschouwing en vertelling, dertien teksten over tragische architecten. Het zijn de verhalen van bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of omwille van dat gebouw. Hun ingreep in de openbare ruimte mondt uit in een mislukking, of wordt door hen op een fatale wijze zo ervaren. Ze hanteren het gereedschap van de hoogmoed, maar falen.

De Commissie van voordracht oordeelt onder meer:

“Het handelt over een wereldreis langs dertien bouwwerken waarvan de makers een einde aan hun leven hebben gemaakt, meestal omdat ze de schande van een door hen gemaakte fout niet wilden overleven. Daarmee snijdt het een tot nu toe door kunst- en architectuurhistorici veronachtzaamde kwestie aan.”

De Commissie van voordracht bestond uit Jaap Goedegebuure, Odile Heynders en Nelleke Noordervliet.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL op zaterdag 30 oktober 2021 te Leiden.

Eerdere laureaten van de Dr. Wijnaendts Franckenprijs zijn onder meer Arjen Mulder, Joep Leerssen, Thomas von der Dunk, Remieg Aerts, Willem Otterspeer, A.Th. van Deursen, Frits van Oostrom, Rob Nieuwenhuys, Jacques Presser en Annie Romein-Verschoor.

  • Dr. Wijnaendts Franckenprijs | site | wikipedia | berichten
    voor werk op het gebied van essay en literaire kritiek (3-jaarlijks)

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.