‘Dit is mijn boek’ – Joodse exlibriscultuur in Nederland

Next Post
Previous Post

Jan Aarts, Chris Kooyman
Dit is mijn boek
Joodse exlibriscultuur in Nederland

Buitenkant, oktober 2017
ISBN 9789490913731, 1496 pagina’s
> gebonden, met stofomslag en leeslint
introductieprijs € 70,- daarna € 88,- | bestel

Exlibris bestaan al sinds de uitvinding van de boekdrukkunst en waren vooral populair in de periode 1900-1970. Ze deden dienst als eigendomsmerk, versiering en symbolische presentatie van het eigen ik. Ze behoren tot ons culturele erfgoed en vormen een bron voor historisch onderzoek.

De auteurs slaagden erin om van bijna 1400 Joodse boekenliefhebbers ruim 1700 exlibris bijeen te brengen. In deze uitgave zijn ze afgebeeld en voorzien van een uitvoerig commentaar.

Aan de orde komen onder meer de bijzondere band van de bezitters met boeken, het streven naar emancipatie, de intellectuele en kunstzinnige voorkeur, de religieuze overtuiging, het zionistische ideaal en de Sjoa. Zo is een uniek boek ontstaan dat op een verrassende manier inzicht geeft in de geschiedenis van de Joden in Nederland.

Lees hier een korte beschrijving van de inhoud van het boek.

Project – De heren Aarts, Kooyman en Hoogewoud zijn vanaf 2004 als zelfstandige onderzoekers bezig met het project Exlibris van Joden in Nederland (EJN). Op de website Het Joods Exlibris is meer informatie te vinden over hun activiteiten, die zouden uitmonden in het samenstellen van het nu verschenen overzichtswerk.

Boekpresentatie –  Het boek werd feestelijk gepresenteerd op 19 oktober 2017 in het Stedelijk Archief van Amsterdam.

Eerder verscheen in 2011 in de serie Uitgelezen Boeken van Uitgeverij de Buitenkant: Aarts, Hoogewoud, Kooyman, Ex libris in exil; Duits-Joodse vluchtelingen in Nederland 1933-1940. Alleen nog tweedehands te krijgen.

> de boeken zijn o.a. te koop bij bol.com:

 . 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.