Dik van der Meulen wint de Jan Wolkers Prijs 2017 met boek over wolven

Next Post
Previous Post

15 oktober 2017 | Bij het radioprogramma Vroege Vogels werd Dik van der Meulen beloond met de Jan Wolkers Prijs 2017 voor zijn boek ‘De kinderen van de Nacht, over wolven en mensen’ (Querido). 

De kinderen van de nacht is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf én naar de wolf in de mens – met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen.”

Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

De winnaar ontving 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek waarin de schrijver zichtbaar is in het oog van een wolvenkop.

Genomineerd waren:

klik op de titels voor meer info over de boeken bij bol.com

De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

Het is de vijfde keer dat de Jan Wolkers Prijs werd uitgereikt. In 2016 won ‘De grutto’ van Albert Beintema.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.