Deventer Boekenstad – Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Next Post
Previous Post

Suzan Folkerts & Garrelt Verhoeven (red)
Deventer Boekenstad
Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Walburg Pers, november 2018
ISBN 9789462493247, 320 pagina’s, 24×30 cm
> hardcover € 29,95

vormgeving Studio Frederik de Wal (zie spreads)

o.a. te koop via bol.com >>

In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. Onder de vele activiteiten die worden georganiseerd om dit feit te vieren is er een tentoonstelling en een boekuitgave onder de titel ‘Deventer Boekenstad’.

Deventer Boekenstad kent een rijke geschiedenis. Vanaf het moment dat missionaris Lebuinus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en aan de oevers van de rivier een missiepost vestigde, lieten Deventenaren hun sporen na in schrift.

Die geschiedenis strekt zich uit van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange. (uitgever)

Dit boek viert twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Tentoonstelling – In Museum De Waag is een gelijknamige tentoonstelling – Deventer Boekenstad – te zien van 18 november 2018 tot eind maart 2019.
Met bijzondere handschriften, incunabelen en topstukken uit de collectie van de Atheneumbibliotheek en bruiklenen uit binnen- en buitenland wordt de historie van Deventer Boekenstad tot leven gebracht.

Video – Bureau Beeldtaal maakte in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een informatieve video over de geschiedenis van Deventer Boekenstad.

 

upload BeeldtaalFilmmakersop 18 feb. 2016

UPDATE‘Deventer Boekenstad: twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’ is gekozen als Overijssels Boek van het Jaar 2020 in de categorie non-fictie. [website]

Uit het juryrapport: Deventer boekenstad benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad.

zie ook…

zie ook (bij bol)

 .  .

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.