Depicted | Afgebeeld | Abgebildet – monografie over typograaf Walter Nikkels

Next Post
Previous Post

walter-nikkels-2013Walter Nikkels, Wigger Bierma, e.a.
Walter Nikkels
Depicted / Afgebeeld / Abgebildet

Valiz, Amsterdam, juni 2013

gebonden, 528 pagina’s, 27 x 20,5 cm
drietalige editie, Nederlands, Engels en Duits
ISBN 9789078088547, verkoopprijs € 45,00

[o.a. te koop bij bol.com]

Walter Nikkels ontwierp en verzorgde talloze boeken en catalogi, onder andere voor het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, en voor diverse andere Nederlandse en buitenlandse musea en instituten, vele uitnodigingen, papiergeld, postzegels, affiches, logo´s, huisstijlen, etc.

Deze monumentale monografie over typograaf Walter Nikkels (1940) geeft inzicht in zijn oeuvre, met een uitgebreide, chronologische, geïllustreerde werkenlijst, uitleg over bronnen en inspiraties, mentaliteit, specifieke rol en positie en het samenspel met kunstenaars en kunstinstituten.

Hij concentreerde zich niet alleen op typografie of boekverzorging. Zo richtte hij diverse tentoonstellingen in waaronder de Dokumenta 7 in Kassel (1982), Bilderstreit in Keulen (1989) en de Van Gogh-tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum (2003). Hij verzorgde ook de nieuwe architectuur en de inrichting van Museum Kurhaus Kleve (1997, 2012 uitbreiding), in de grensstreek bij Nijmegen.

Van 1985 tot 2008 was Walter Nikkels als professor Typografie (Entwurf, Buchkunst und Schriftentwicklung) verbonden aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Hij ontving voor zijn oeuvre de H.N. Werkmanprijs Prijs en de Charles Nypels Prijs.

In deze rijke monografie wordt de rode draad gevormd door een ruim geïllustreerde werkenlijst, die doorsneden wordt door inhoudelijke ‘inserts’, onderwerpen die in tekst en beeld verdieping verdienen.

(tekst uitgever)

Boekpresentatie – Op 22 september vindt een presentatie van het boek plaats in de aula van het Stedelijk Museum (meer).

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.