Deel 16 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans verschijnt voorjaar 2016

Next Post
Previous Post

wfh-mandarijnen-123 september 2015 – Het lang verwachte deel 16 van de verzamelde werken van Willem Frederik Hermans, met daarin het beroemde Mandarijnen op zwavelzuur zal verschijnen in het voorjaar van 2016.

Het geduld van de liefhebbers van WFH wordt al geruime tijd op de proef gesteld. Dit deel stond gepland voor het voorjaar van 2013. Het Huygens Instituut bericht vandaag op de website van de Verzamelde Werken over de hobbels die voor deze  editie van Mandarijnen op zwavelzuur, samen met het in 1983 verschenen Mandarijnen op zwavelzuur Supplement moesten worden genomen. Maar ook dit boek komt eraan.

De kopij voor dit 16e deel van de Volledige Werken is deze zomer ingeleverd, een kloek commentaar van enkele honderden pagina’s dat de volledige ontstaans- en publicatiegeschiedenis van Mandarijnen op zwavelzuur en het Supplement vertelt en de in facsimile opgenomen werken van verklarende annotaties voorziet. Inmiddels zijn ook de laatste beslissingen genomen over de typografische en druktechnische details. Deel 16 van de Volledige Werken verschijnt voorjaar 2016, tegelijkertijd met het al eerder afgeronde Deel 6 van de Volledige Werken, met daarin onder andere de romans Een heilige van de horlogerie (1987) en Au pair (1989).

Eerder schreef ik al over het afwijkende formaat van dit deel
Het aankomende deel 16, bevat het bekende ‘Mandarijnen op zwavelzuur’ uit 1964 en het supplement daarop uit 1983. Dit deel zal, vanwege het bijzondere karakter van Mandarijnen op zwavelzuur – door Hermans in eigen beheer uitgegeven knip- en plakboeken – als facsimile in het grote formaat van de oorspronkelijke bundels verschijnen en daarmee qua afmetingen afwijken van de tot nu toe verschenen delen. Ook de delen 17 en 18 verschijnen in dit formaat van 24 x 26,5 cm. De standaardmaat van de overige delen is 20,5 x 14 cm.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.