‘De natuur op papier’ – 175 jaar Artis Bibliotheek

Next Post
Previous Post

artis-bibliotheek-2013Hans Mulder en Erik Zevenhuizen (red.)
De natuur op papier
175 jaar Artis Bibliotheek

Uitgeverij Athenaeum, december 2013
Hardcover, 144 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789025301156, verkoopprijs € 19,99
[o.a. te koop via bol.com ]

De Artis Bibliotheek bestaat 175 jaar. Ter gelegenheid hiervan verschijnt een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van deze bijzondere bibliotheek.

Het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, in 1838 opgericht om de kennis der natuurlijke historie te bevorderen, zet onder leiding van G.F. Westerman een wetenschappelijke boeken- en tijdschriftencollectie op. Deze bibliotheek wordt gehuisvest in een speciaal voor dat doel ontworpen gebouw bij de dierentuin Artis.

Een eeuw later gaat de Artis Bibliotheek over naar de Gemeente Amsterdam, die haar toevertrouwt aan de universiteit. De Artis Bibliotheek, nog steeds gehuisvest in het oorspronkelijke monumentale pand aan de Plantage Middenlaan, is tegenwoordig onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

In dit rijk geïllustreerde boek maken we een rondgang door de geschiedenis. We lezen hoe Artis zich ontwikkelde van een kleine, voor een select publiek toegankelijke instelling tot een van de grootste publiekstrekkers van Amsterdam. En we maken bovenal kennis met de wonderen der natuur die meeslepend en gloedvol op papier zijn gebracht en die nergens zo mooi zichtbaar worden als in de Artis Bibliotheek. 

De toegankelijk geschreven teksten en de vele bijzondere illustraties uit de collectie van de bibliotheek maken dit een heerlijk boek om in te lezen en te bladeren.

artis-bieb-spreadvormgeving Studio Frederik de Wal (zie meer spreads)

Boekpresentatie – Op vrijdag 13 december 2013 vindt de presentatie plaats van het boek ‘De natuur op papier’ in de Artis Bibliotheek.

Meer over de Artis Bibliotheek

  • video

video > Hans Mulder vertelt over de Artis Bibliotheek en het boek ‘De natuur op papier’. Upload: Uitgeverij Athenaeum, 2014

interieur-artis-bibliotheekfoto: bijzondere collecties UvA

zevenhuizen-artis-2013

eerder ontwerp cover

UPDATE – 1 december 2013 – Het artikel is aangepast aan nieuwe gegevens. Er zijn flinke wijzigingen aangebracht t.o.v. de eerdere opzet van het boek. De titel is gewijzigd van ‘De wereld in de stad’ in ‘De natuur op papier’ en de markante leeuwenkop op de cover heeft plaats moeten voor een vogelprent uit 1743. De prijs is verlaagd van € 24,95 naar € 19,99.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.