De uitvinding van leeszaal Rotterdam West

Next Post
Previous Post

specht-leeszaal-2015Maurice Specht, Joke van der Zwaard
De uitvinding van de leeszaal
collectieve tactieken en culturele uitwisselingen

valiz, maart 2015
Paperback, 192 pagina’s
ISBN 9789078088967, verkoopprijs € 22,50
[bestel]

In september 2011 nam de gemeente Rotterdam het besluit om 15 van de 21 bibliotheken op te heffen. Maurice Specht en Joke van der Zwaard zijn, samen met andere buurtbewoners in de wijk Rotterdam-West, in november 2012 een leeszaal nieuwe stijl begonnen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RJ6aSOo1jZo[/youtube]upload: Midden in Rotterdam, 12 juli 2013

De uitvinding van Leeszaal Rotterdam West begon met twee vragen aan de bewoners: hoe ziet jouw ideale Leeszaal er uit, en wat zou je er zelf aan kunnen bijdragen? Kort daarna werd er een pand ingericht en ontstond een mooie publieke ontmoetingsplek rond taal, literatuur, verbeelding en participatie die volledig draait op een bont gezelschap van vrijwilligers. Hoe verliep dat proces en wat is het resultaat? 

auteurs – Maurice Specht is filosoof en publiceerde eerder over zelforganisaties in de stad. Joke van der Zwaard is ontwikkelingspsycholoog en publiceerde over rondkomen, vooruitkomen en samenleven in stadswijken.

vormgeving – Karin terLaak, die ook het logo en de huisstijl voor de Leeszaal ontwikkelde.

boekpresentatie –  Op 20 maart 2015 wordt De uitvinding van de leeszaal gepresenteerd bij boekhandel Van Gennep in Rotterdam en daarna in Leeszaal Rotterdam West.

over het boek…

Abdelkader Benali (schrijver): Dit boek volgt en beschrijft de het verhaal van een bewonersinitiatief om de liefde voor boeken wortel te laten schieten in de wijk… De publieke ruimnte wordt veroverd door een nieuwe vorm van progressieve culturele interventie… ‘De uitvinding van de Leeszaal’ laat me zien dat via de band van de cultuur mensen weer hoop krijgen en het boek omarmen.

Justus Uitermark (Hoogleraar Samenlevingsopbouw): Het is zeldzaam dat een burgerinitiatief zo gedetailleerd, doordacht en betrokken wordt beschreven. De kracht van het boek schuilt zowel in het aanstekelijke enthousiasme als in de manier waarop de auteurs uitdagingen en problemen onder woorden brengen. Zij leveren een unieke bijdrage aan het debat over de participatiesamenleving.

leeszaal-front

UPDATE november 2015 – Joke van der Zwaard en Maurice Specht kregen de Victorine 2015 voor hun boek ‘De uitvinding van de Leeszaal’. De jury noemt het boek de beste publicatie op het vakgebied van informatieprofessionals (meer).

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.