‘De schrijfmachine’ – Nick ter Wal over Ferdinand Langen

Next Post
Previous Post

Nick ter Wal
De schrijfmachine
Portret van Ferdinand Langen

Passage, december 2018
ISBN 9789054523642 | paperback € 14,50

o.a. te koop bij bol.com >>

Tijdens het jaarlijkse event Wildvang ontvangen twee talenten het Hendrik de Vriesstipendium van de gemeente Groningen. In 2017 waren dat beeldend kunstenaar Koos Buist en schrijver Nick ter Wal, die een voorstel indiende voor een biografie
over de in 2016 overleden schrijver/dichter Ferdinand Langen.

De schrijfmachine is een persoonlijke biografische schets, geschreven op Langens eigen schrijfmachine.

Op 20 juli 2016 overleed Ferdinand Langen, toen de oudste nog levende schrijver van Nederland. Nick ter Wal erfde zijn Smith Corona, de elektrische schrijfmachine waar Langen altijd op had gewerkt.

Ferdinand Langen debuteerde in de oorlogsjaren, maar hield begin jaren zestig op met schrijven. Met publiceren, althans. Hij maakte carrière in marketing en reclame. Het oeuvre van Ferdinand Langen verdween in de mist van de tijd. In de biografieën van Simon Carmiggelt, Lucebert en Gerard Reve werd Ferdinand Langen een voetnoot.

In De schrijfmachine staat de Groninger schrijver zelf centraal. Ter Wal beschrijft Langens entree in de literatuur, onderzoekt het succes van diens humoristische romans en ontdekt welke impact de Tweede Wereldoorlog op Langens leven en werk heeft gehad. Een belangrijke bron voor het verhaal is de omvangrijke briefwisseling die de dertigjarige debutant en de negentigjarige mastodont hebben gevoerd.

Nick ter Wal (1983) is weblogger, publicist en antiquaar [wikipedia]

Boekpresentatie – De schrijfmachine wordt gepresenteerd tijdens het evenement Wildvang op 15 december 2018 in CBK Groningen.

Video – Nick ter Wal vertelt over zijn project in deze video van de Gemeente Groningen.

>> boeken van Nick ter Wal bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.