De Parelduiker 2010/1-2 Jeroen Brouwers 70 jaar

Next Post
Previous Post

Jeroen Brouwers 70 jaar
Dubbelnummer literair tijdschrift De Parelduiker 2010/1-2

Uitgeverij Bas Lubberhuizen, april 2010
paperback, illustr., 144 pagina’s, 24 x 16,5 cm
ISBN 9789059372450, verkoopprijs € 17,50
[o.a. te koop bij bol.com]

‘Ik word hevig bemind in Vlaanderen, maar in Nederland heb ik het idee dat ik al tien jaar dood en vergeten ben.’ Om deze uitspraak van Jeroen Brouwers te logenstraffen heeft De Parelduiker een dubbelnummer aan hem gewijd.

Het werk van Jeroen Brouwers is sterk autobiografisch, maar is erop gericht zijn leven in de literatuur te verankeren. Belangrijke thema’s zijn: literatuur, liefde en dood. Inmiddels heeft de veel gelauwerde Brouwers meer dan zestig boeken op zijn naam staan. Hoog tijd voor een eerbetoon dat recht doet aan de veelzijdigheid van zijn schrijverschap.

Behalve een lang interview bevat dit rijk geïllustreerde themanummer onder meer artikelen over de briefwisseling met uitgever Geert van Oorschot, de betekenis van muziek in zijn werk, de prijzen die hij kreeg en weigerde, zijn vriendschap met andere schrijvers, zijn gevreesde polemieken (en andere korzeligheden) en natuurlijk zijn verhouding tot Vlaanderen.

Met bijdragen van onder anderen Christophe Vekeman, Johan Vandenbroucke, Arjen Fortuin, Dirk Leyman, Stefan Brijs, Paul Gellings, Bart Vervaeck, Katherina Lindekens, Benno Barnard en Jeroen Brouwers zelf.

 

– Op 30 april 2010, de dag waarop Jeroen Brouwers 70 jaar werd, is dit nummer gepresenteerd in antiquariaat Demian in Antwerpen in aanwezigheid van Jeroen Brouwers zelf.

Meer over het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker

Bibliografie Jeroen Brouwers

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.