‘De mooiste verhalen’ – nieuwe bloemlezing uit de verhalen van F.B. Hotz

Next Post
Previous Post

F.B. Hotz
Onrustige dagen
De mooiste verhalen. Gekozen en ingeleid door Thomas Heerma van Voss

De Arbeiderspers, mei 2019
ISBN 9789029532938, hardcover, 272 pagina’s, € 21,50

o.a. te koop bij bol.com >>

Een nieuwe bloemlezing uit de verhalen van F.B. Hotz, ditmaal samengesteld door Thomas Heerma van Voss.

‘Hotz is een grootmeester. Scherpzinnig, grappig, ontroerend, psychologisch bijzonder sterk en, wat echt een unicum is: zijn verhalen voelen niet gedateerd. Als ik bij het schrijven even vastloop trek ik regelmatig een van Hotz’ bundels uit de kast. Om een paar zinnen te lezen. Om me over te geven aan zijn ritme. Ik zou het iedereen aanraden. De beste verhalen van Hotz horen bij het beste wat de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht.’ – THOMAS HEERMA VAN VOSS

In de stapel ongevraagd toegestuurde manuscripten trof de redactie van De Arbeiderspers in 1974 een verbluffend goed geschreven, puntgaaf verhaal aan: ‘De tramrace’. De schrijver was een volslagen onbekende 52-jarige man uit Oegstgeest: F.B. Hotz.
In de twintig jaren die daarop volgden schreef Hotz een indrukwekkend oeuvre met vele prachtverhalen. In Hotz’ werk draait het om misverstanden, om slechte huwelijken, om schuldbesef, om drang tot boetedoening en misschien nog wel het meest om zoeken naar een zinvolle bestemming. Toch heeft Hotz’ werk, bij alle pech, sof en mislukking die hij beschrijft, iets monters en komisch. (uitgever)

F.B. Hotz debuteerde in 1975 in literair tijdschrift Maatstaf met het verhaal Tramrace en in 1976 verscheen zijn eerste bundel Dood weermiddel en andere verhalen. In 1997 verscheen bij de Arbeiderspers het verzamelde proza van Hotz onder de titel Het werk. Twee delen in cassette waarvoor tweedehands flinke prijzen worden gevraagd.

  .

Twee eerdere bloemlezingen: In 2001 verscheen bij De Arbeiderspers De mooiste verhalen, gekozen en toegelicht door Maarten ’t Hart en van Aleid Truijens kwam tegelijk met de verschijning in 2011 van de door haar geschreven biografie van Hotz Geluk kun je alleen schilderen de bloemlezing Mannen spelen, vrouwen winnen, een keuze uit de verhalen uit.

In 1998 ontving Hotz de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.