De literaire Ardennen

Next Post
Previous Post

De Ardennen hadden altijd al iets intrigerends, een wat bevreemdende waas waar de literatuur niet aan ontkwam…

• Stefan van den Bossche
De literaire Ardennen
Van de Tachtigers tot vandaag
Houtekiet, november 2021
9789089249869 , paperback, pagina’s, € 24,99
<< o.a. te koop via bol.com >>

De Ardennen hadden altijd al iets intrigerends, een wat bevreemdende waas waar de literatuur niet aan ontkwam. Er is uiteraard Jacques Perk, de jonggestorven ‘heraut’ die ondenkbaar blijft zonder zijn passage in La Rocheen- Ardenne en de daaraan gekoppelde Mathilde-cyclus, maar ook Arnold Aletrino, Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel.
Het lijkt wel of de vernieuwende wind die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw door de Nederlandse letteren blaast, ook aan de oevers van de Ourthe is voorbijgekomen. Een aanzienlijk deel van de Tachtigers heeft dus iets met de Belgische Ardennen. Ze doorkruisen de regio, houden er halt, sommigen wonen er langer en anderen leggen er onvergetelijke bezoeken af.
Na het uitbloeien van de Beweging van Tachtig worden Ardense thema’s en motieven min of meer overgenomen door enkele Nederlandse en Vlaamse auteurs. Op het traject dat volgt, ligt de ontmoeting besloten met deze schrijvers en hun personages. Men kan zich laven aan landschappen zoals ze door deze auteurs zijn getekend. Vaak gaat het om gecanoniseerde schrijvers zoals Filip de Pillecyn, Paul van Ostaijen, Jan G. Elburg, Jos de Haes en Herman de Coninck. Tussendoor duiken nagenoeg totaal vergeten auteurs op, onder wie Hugo van Walden, Margo Antink en de Vlaams-Nederlandse Marie van Dessel-Poot. (uitgever)

Stefan van den Bossche is als literatuurhistoricus en cultuurwetenschapper verbonden aan de KU Leuven en de UCLL. In 2005 promoveerde hij tot doctor in de Letteren aan de VU Amsterdam op een studie over leven en werk van de dichter Jan van Nijlen. In 2017 publiceerde hij Ge zijt zoveel mensen geweest, de biografie van Herman Teirlinck.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.