‘De kuren van Komrij’ – polemieken & provocaties

Next Post
Previous Post

Zelfs over zijn graf heen geldt Gerrit Komrij (1944-2012) onverminderd als een van de meest dwarse denkers van de Nederlandse literatuur.

• Gerrit Komrij
De kuren van Komrij
Polemieken & provocaties
samengesteld en ingeleid door Onno Blom
Bezige Bij, maart 2020
9789403190204, paperback, 240 pagina’s, € 19,99

o.a. te koop via bol.com >>

Schrijven was als ademen voor Gerrit Komrij. Hij was de meest gevreesde criticus van zijn tijd, schreef gedichten, romans en vlammende essays. Komrij produceerde in zijn leven een verbluffende hoeveelheid werk en geldt nog altijd als een van de meest dwarse denkers van de Nederlandse literatuur.

Voor De kuren van Komrij maakte Onno Blom een keuze uit het glansrijke oeuvre van Gerrit Komrij. Via stukken over zijn jeugd, zijn meest vileine polemieken en maatschappijkritieken – met onder meer aanvallen op zondagsdichters, “de treurbuis’ en “de onwelriekende gleuvenbrigade’ – en zijn liefde voor literatuur toont Blom de fabuleuze veelzijdigheid van de schrijver. (uitgever)

Onno Blom (1969) is schrijver, biograaf en literair criticus. Hij publiceerde Het fabeldier dat Komrij heet (2004) en stelde na de dood van Komrij in 2012 Halfgod verzamelaar samen. Blom promoveerde op Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers die werd bekroond met de Nederlandse Biografieprijs 2018.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.