‘De kunst is mijn slagveld’ – brieven van Nanne Tepper

Next Post
Previous Post

tepper-brieven-2015Nanne Tepper, Nick ter Wal (samenst.)
De kunst is mijn slagveld
brieven 1993-2004

Uitgeverij Atlas Contact, januari 2016
hardcover, 800 pagina’s
ISBN 9789025446574, verkoopprijs € 45,00
(bestel bij bol.com / + leesproef)

Toen Nanne Tepper op 10 november 2012 een einde maakte aan zijn leven werd duidelijk hoe indrukwekkend zijn status als schrijver was. Alle dag- en weekbladen wijdden beschouwingen aan zijn leven en werk, en de roep om een biografie klonk unaniem. Toen kwam ook aan het licht dat hij naast auteur van een bescheiden oeuvre ook schrijver was van duizenden brieven.

Het eerste wat Nanne Tepper aan het begin van de dag deed was: brieven schrijven, ‘om polsen en kwabben los te maken’. Hij voerde intensieve correspondenties met vrienden, redacteurs, bewonderaars en collega-schrijvers over uiteenlopende onderwerpen als zijn literaire helden Nabokov en Salinger, de liefde voor zijn katten, pornofilms, de betekenis van vriendschap, zijn jeugd in de Veenkoloniën, de lekkerste spaghetti bolognese, zijn Muze, de gitaarsolo’s van Frank Zappa, Generatie Nix, de schoonheid van het Groninger land en de ideale opstelling van het Nederlands elftal. Al doen de mores in Luiletterland hem walgen van woede, de passages over Librisdiners en ontmoetingen met literatoren staan vol Humor Om Te Lachen. Zelfs wanneer hij gesloopt wordt door ziekte, slapeloosheid en depressies blijft Nanne Tepper schrijven. Tot hij echt niet meer kan. (uitgever)

Nick ter Wal maakte een persoonlijke selectie uit Teppers brieven uit de jaren 1993-2004. Deze veelstemmige uitgave laat een schrijver in zijn productiefste periode zien en legt tegelijk de ontstaansgeschiedenis van zijn romans bloot.

Lees hier de inleiding bij het brievenboek van Nanne Tepper, geschreven door samensteller Nick ter Wal.

“Hij was een van de grootste talenten van de Nederlandse literatuur, maar Nanne Tepper ging ten onder aan depressies. Zijn brieven, vol stilistisch vuurwerk, vormen het geweldige zelfportret van een getroebleerde kluizenaar.”
(Arjen Fortuin in de NRC, 15 jan. 2015)

meer over dit boek…

 

NB – In november 2018 verscheen bij Uitgeverij Pluim een nieuwe uitgave waarin de drie romans van Nanne Tepper zijn gebundeld: De eeuwige jachtvelden / De vaders van de gedachte / De avonturen van Hillebillie Veen.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.