‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’ – nieuwe XL-uitgave van Lannoo

Next Post
Previous Post

Marieke van Delft, Reinder Storm, Peter van der Krogt, Marleen Smit, Bram Vannieuwenhuyze
De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Lannoo, juni 2019
ISBN 9789401459075, 384 pagina’s
> hardcover, € 79,00 |

o.a. te koop bij bol.com >>

>> UPDATE – In juni 2021 is een softcover-editie uitgebracht van deze succesvolle uitgave. zie bij bol.com

De mooiste oude kaarten uit prestigieuze bibliotheken en archieven verzameld in één luxueus boek.

Opnieuw komt uitgeverij Lannoo met een indrukwekkende groot-formaat uitgave. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn een aantal bijzondere kaarten en plattegronden geselecteerd die, voorzien van uitgebreide toelichting op de historische context van de afbeeldingen, zijn verzameld in deze fraaie uitgave van 34 x 28 cm.

Oude kaarten zijn ideaal en levendig materiaal om historische gebeurtenissen en veranderingen te illustreren. Van een zevenhonderd jaar oud cartografisch schetsje uit Aardenburg over de aanpassing van de plaatselijke afwatering of het bouwen van een kerk tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een moderne kaart over de stormvloed in 1953. Van een kaart van Frederick de Wit over de ontwikkeling van de Amsterdamse grachtengordel in de 17de eeuw tot de beroemde vloerkaart van Joan Blaeu en later Martinus Martens in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam.

Het boek bevat kaarten van wereldberoemde cartografen als Ptolemaeus, Van Deventer, Mercator, Ortelius, Blaeu, Visscher, De Wit en Covens & Mortier.

Tentoonstelling – Naar aanleiding van de publicatie ‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’ worden in de expositieruimte Topstukken bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) kaarten en atlassen getoond. Alle geëxposeerde kaarten komen uit de collectie van de KB en zijn met hun soms uitbundige decoraties een lust voor het oog.
Te zien van 3 april t/m 16 juli 2019 in de Expositie Topstukken bij de KB.

Atlas De Wit  Nederlandsche vogelen  Maria Sibylla Merian. Metamorphosis insectorum Surinamensium

NB – De eerdere XXL-uitgave van Lannoo ‘Atlas de Wit‘ is uitverkocht, Van de succesvolle uitgave ‘Nederlandsche Vogelen‘ is alleen de iets verkleinde heruitgave nog te koop. De schitterende facsimile ‘Metamorphosis Insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian‘ uit 1705 is nog wel te koop en zelfs voor een zeer voordelige prijs.

>> zie ook bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.