De gefnuikte arend – het leven van Willem Bilderdijk

Next Post
Previous Post

Rick Honings, Peter van Zonneveld
De gefnuikte arend
het leven van Willem Bilderdijk (1756-1831)

Uitgeverij Bert Bakker
oktober 2013
Hardcover, illustr., 650 pagina’s
ISBN 9789035138094, verkoopprijs € 49,95 (bestel)

In januari 2016 is een herdruk verschenen als paperback
ISBN 9789035144552
verkoopprijs van € 35,00 nu voor slechts 15,00 (bestel)


Op 1 november 2013 verscheen de langverwachte biografie over Bilderdijk: De gefnuikte arend. Het werd geschreven door Rick Honings en Peter van Zonneveld, beiden verbonden aan de Universiteit van Leiden.

Willem Bilderdijk (1756-1831) is een van de merkwaardigste mannen die ooit in ons vaderland hebben rondgelopen. Een omstreden figuur, wiens grillige levensloop bepaald werd door politieke twisten, ballingschap, miskenning, ziekte, armoede, kindersterfte en doodsverlangen, maar ook door de liefde en de waardering van een kleine schare toegewijde leerlingen. Een aartsconservatieve romanticus in woelige tijden, gefnuikt in zijn ambitie om zijn talenten volledig te ontplooien.

Zijn strijd tegen de geest der eeuw bezorgde hem vele vijanden en weinig vrienden. Over één ding waren allen het echter eens: hij was een virtuoos dichter. Zijn kommervolle bestaan wordt weerspiegeld in zijn vele verzen; hij bezong alles wat los- en vastzat, zelfs najaarsvliegjes en het koken van eieren inspireerden hem.

Dit rijk geïllustreerde boek vertelt het verhaal van zijn leven, op grond van zijn poëzie, brieven en andere documenten. Uit getuigenissen van hemzelf en anderen rijst in De gefnuikte arend een beeld op van een veelzijdige figuur, een melancholieke hypochonder met een enorme werkkracht, die onder invloed van opium nachtenlang in verzen sprak.

Rick Honings (1984) en Peter van Zonneveld (1948) zijn beiden verbonden aan de opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden, en schreven dissertaties over de literatuur van de negentiende eeuw, een tijdvak waarover zij tevens vele boeken, artikelen, tekstuitgaven en bloemlezingen publiceerden.

over dit boek…

update – 3 december 2013 – Neder-L heeft de tweede Gerrit Komrij-prijs toegekend aan Rick Honings en Peter van Zonneveld voor hun biografie van Willem Bilderdijk: De gefnuikte arend.

update – 7 februari 2014 – De gefnuikte arend staat op de longlist van de Gouden Boekenuil 2014.

update – 10 mei 2014 – De gefnuikte arend heeft de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs gewonnen.

update – 31 maart 2015 – Herdruk verschenen van De gefnuikte arend.

update – 16 januari 2016 – Heruitgave als paperback.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.