De complete verzameling – Notities over het einde van boekencollecties

Next Post
Previous Post

Paul van Capelleveen
De complete verzameling
Notities over het einde van boekencollecties

Buitenkant, december 2016
gebonden in linnen band, 176 pagina’s
>  € 35,00 | o.a. te koop bij bol.com

De complete verzameling is een uitgave ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (NGB) en verscheen in een oplage van 500 exemplaren (waarvan 250 genummerd voor het Genootschap).

‘De complete verzameling’ laat zien hoe het verzamelen van boeken de afgelopen twee eeuwen is veranderd. In korte hoofdstukken over diverse onderwerpen schetst de auteur een beeld van de totaal veranderde verhouding tussen openbare en particuliere collecties. Misschien spelen bij het verzamelen nu nog steeds dezelfde emoties een rol, maar er zijn geheel andere motieven.

Paul van Capelleveen gebruikt het einde van diverse verzamelingen om een beeld te schetsen van die nieuwe aanpak van verzamelaars. De auteur diept vermakelijke anekdoten op over verzamelaars van het werk van Horatius, Couperus en Reve.Meanderend van eeuw tot eeuw, van verzamelaar tot verzamelaar, bouwt het boek een beeld op van een nieuw type: de moderne boekenverzamelaar als ‘kleine zelfstandige’. Amusante hoofdstukken worden besteed aan een groot modern probleem, dat van de overcomplete verzameling: hoe kom je in hemelsnaam weer van je boeken af?

  • Deze jubileumuitgave werd gebonden in een mooie donkerblauw linnen band en past wat betreft vormgeving en formaat prima bij het jubileumboek uit 2010. Het ontwerp van band en schutbladen zijn van Hansje van Halem.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.