De Canon ; De 50+1 mooiste literaire werken uit de Nederlanden

Next Post
Previous Post

kantl-canon-2015 Kantl
De Canon
De 50+1 mooiste literaire werken uit de Nederlanden

Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, oktober 2015
hardcover, 14 x 22 cm, ISBN 9789460013720
bestel hardcover € 29,95
bestel als e-book € 14,95

De canon toont aan welke boeken er in Vlaanderen als essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur worden beschouwd.

De Canon is een verzameling van hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren hebben de 50+1 belangrijkste en mooiste teksten uit de Nederlanden geselecteerd. De teksten moesten naast hun eeuwigheidswaarde en esthetiek aan twee voorwaarden voldoen: de auteur moest overleden zijn en de eerste publicatie van het werk moest meer dan 25 jaar oud zijn.

canon-2015-2canon-2015-1

De selectie bestrijkt vele facetten van de literatuur: proza, poëzie, theater. De eerste gekozen werken dateren uit de middeleeuwen, de laatste uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Bekijk hier welke boeken werden uitgekozen.

Naast fragmenten uit de gekozen werken worden in het boek essays opgenomen waarin de auteurs gesitueerd worden binnen de Nederlandse letteren.

De vormgeving van De Canon werd verzorgd door Stan Van Steendam.

over dit boek…

Boekpresentatie – Op 12 oktober 2015 werden in de perszaal van het Vlaams Parlement de eerste exemplaren aangeboden aan Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en Sven Gatz, Minister van Cultuur.

canon-logo-2015Website – Het canonproject is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). De Canon gezien wordt als een dynamisch proces –  Dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief – waaruit verschillende activiteiten zullen voortvloeien.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.