‘De boekenapotheek’ – literaire adviezen voor al uw kwalen

Next Post
Previous Post

boekenapotheek-2013Ella Berthoud, Susan Elderkin, Maarten Dessing
De boekenapotheek

Uitgeverij Podium, november 2013
ISBN 9789057596025, verkoopprijs € 29,95
[o.a. te koop bij bol.com]

De boekenapotheek is een medisch handboek – maar dan anders. Of je nu de hik hebt of een midlifecrisis, last van slapeloosheid of gebrek aan humor, liefdesverdriet of obesitas, het zijn stuk voor stuk aandoeningen waarvoor je in De boekenapotheek een medisch literair advies aantreft.

Fictionele zalfjes van Saramago, balsems van Balzac en prozapleisters van Perec en Proust. In totaal 550 romans, inclusief het werk van Gerard Reve, Tommy Wieringa en Kluun, bieden hulp bij niet minder dan 320 aandoeningen. Soms is het het verhaal zelf dat afleiding biedt, dan weer het ritme van het proza dat de psyche streelt en stimuleert.
Lees bijvoorbeeld Kaas van Willem Elsschot als je jezelf verfoeit om een gebrek aan ambitie, ervaar de neergang van een alcoholist in Malcolm Lowry’s Onder de vulkaan wanneer je te dorstig begint te worden, of lees De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson als je het dagelijks leven te zwaar opvat.

De boekenapotheek, die wereldwijd zal verschijnen, is geschreven door twee gepassioneerde Engelse ‘bibliotherapeuten’. Het boek is voor een kwart aangevuld met recepten van Nederlandse en Vlaamse bodem. Deze lemma’s zijn verzorgd door literair journalist Maarten Dessing.

Bibliotherapie is een therapie waarbij gebruikgemaakt wordt van geschreven teksten zoals zelfhulpboeken, handleidingen, romans en prentenboeken om mensen van alle leeftijden te helpen met hun psychische en fysieke problemen. (wikipedia)

Ella Berthoud is net als Susan Elderkin bibliotherapist bij The School of Life, opgericht door onder anderen Alain de Botton. Sinds 2007 geven ze er literaire consulten. Berthoud studeerde in Cambridge en Londen.

Susan Elderkin is schrijver. Ze behoorde tot Granta’s 20 Best Young British Novelists in 2003. Haar debuut Bergen van chocola stond op de shortlist van de Orange Prize. Haar roman The Voices stond op de shortlist van de Ondaatje Prize.

Maarten Dessing is literair journalist. Hij schrijft onder andere voor Boekblad, BOEK, Knack en was AKO-jurylid.

lees hier enkele pagina’s (ISSUU)

boekenapotheek-issuu

De UK-versie: ‘The Novel Cure : An A-Z of Literary Remedies’ (Canongate Books) is vanaf 5 september 2013 verkrijgbaar, o.a. bij bol.com

over dit boek…

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.