De Amsterdamse krulletter

Next Post
Previous Post

espinoza-krulletter-2015Ramiro Espinoza, Rob Becker (fotograaf)
De Amsterdamse krulletter

Uitgeverij Lecturis, april 2015
gebonden, 212 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789462261174, verkoopprijs € 29,95 | bestel

De Amsterdamse krulletter siert het raam van menig bruin café in de stad. De Argentijnse letterontwerper Ramiro Espinoza deed onderzoek naar de geschiedenis van die letter.

Wie aan een typischeAmsterdamse bruine kroeg denkt, denkt aan Perzische kleedjes op tafel, donkere houten lambrisering en geel uitgeslagen muren. Dat de bruine kroeg ook een eigen lettertype kent, is minder bekend. Toch was dit één van de eerste dingen die Ramiro Espinoza opvielen toen hij tien jaar geleden uit Argentinië in Amsterdam arriveerde.
(Parool 22 sept 2012, lees verder)

Wat is de oorsprong van de prachtige krulletters op vele caféruiten verspreid door Amsterdam? Wie heeft ze geschilderd? Hoe oud is de stijl en waar werd ze ontworpen? Vertegenwoordigen de letters een uiting van de Amsterdamse grafische traditie? En welke verbanden zijn er met caligrafisten uit de Nederlandse Gouden Eeuw?

De Amsterdamse Krulletter onderzoekt deze Nederlandse letterontwerp-traditie die tot voor kort eigenlijk over het hoofd werd gezien. In een periode van zeven jaar heeft letterontwerper Ramiro Espinoza letterschilders en hun familie geïnterviewd, fotocollecties in het Stadsarchief Amsterdam onderzocht en bewijs verzameld om de belangrijkste vragen rond dit relatief
onbekende deel van de Nederlandse populaire grafische cultuur te kunnen beantwoorden en het bewustzijn over de culturele relevantie ervan aan te wakkeren.

Fotograaf Rob Becker documenteerde in prachtig zwart-wit alle nog bestaande ruiten in Amsterdam, Maastricht en Gent om de sfeer en context van de periode waarin de krulletters floreerden te vangen. Zijn foto’s vormen niet slechts een reportage over het onderwerp; ze vormen een heuse artistieke hommage aan de Amsterdamse bruine cafés.

spread-krulletter-1spread-krulletter-3

boekpresentatie – Op 8 april 2015 wordt in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties UvA het boek ‘De Amsterdamse Krulletter’ gepresenteerd. Auteur Ramiro Espinoza geeft een toelichting op het boek en conservator Mathieu Lommen laat enkele lettermodelboeken zien.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.