‘Dansen op een vulkaan’ – biografie van Victor J. Brunclair
• Dieter Vandenbroucke
Dansen op een vulkaan
Victor J. Brunclair: schrijver in een bewogen tijd
Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, februari 2014
hardcover, 400 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789085425335, verkoopprijs € 34,95
[o.a. te koop bij bol.com]
—
Iedereen herinnert zich Paul van Ostaijen, maar zijn tijd- en leeftijdgenoot Victor J. Brunclair is onterecht vergeten. In 1937 trok hij in het essay ‘Het heilige handvest’ van leer tegen het fascisme en het nazisme. Luidruchtig dwarsliggen werd hem fataal. Eind november 1944 stierf de Vlaamse schrijver en journalist in een concentratiekamp in Noord-Duitsland.
Brunclair ging de geschiedenis in als de enige Vlaamse martelaar van het vrije woord. Maar hij was ook een kind van zijn tijd, een intellectueel die heen en weer werd geslingerd in de ideologische wervelstorm van de jaren dertig. Modernist, internationalist, polemist, avant-gardist, activist: de autodidact Brunclair was het allemaal.
Met veel oog voor het bredere historische verhaal schetst Dieter Vandenbroucke een portret van een man die, volgens zijn aartsvijand Urbain van de Voorde, ‘droog als een stokslag, brutaal als een muilpeer, vlijmend als een messteek’ was.
- meer over Victor J. Brunclair bij… schrijversgewijs | dbnl
Dieter Vandenbroucke (1980) studeerde geschiedenis en schreef aan de Universiteit Antwerpen een doctoraat in de letterkunde over Victor J. Brunclair bij prof. Kris Humbeeck.
Dieter Vandenbroucke schreef niet alleen de boeiende biografie van een tegelijk discreet en publiek man, een strijdbaar intellectueel wars van mystiek en schoonschrijverij, maar hij schetst ook een rijk gedocumenteerd panorama van een “activistische” generatie die in het spoor van de superieure Van Ostaijen de verwarrende moderniteit werd ingesleurd. (Cobra.be)
over dit boek…
Geef een reactie