‘Collectief in boeken’ – 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak

Next Post
Previous Post

CB, nog vaak Centraal Boekhuis genoemd, is de grootste logistieke dienstverlener op het gebied van boeken in het Nederlandse taalgebied. Vanuit het centrale magazijn in Culemborg worden boekwinkels in Nederland en Vlaanderen bevoorraad. Van bijna alle uitgeverijen worden daar de courante titels op voorraad gehouden.

Dit jaar wordt het 150-jarig bestaan gevierd. Op 6 april opende Koning Willem Alexander een nieuwe uitbreiding bij CB, een high tech volautomatische magazijn waar met behulp van shuttles en liften 2000 orders per uur worden verwerkt (zie video). Als tweede hoogtepunt kreeg CB ter ere van het 150-jarige bestaan het Predicaat Koninklijk toegekend.

Maar geen jubileum zonder boek en dus nam Koning Willem Alexander ook het eerste exemplaar in ontvangst van het jubileumboek ‘Collectief in Boeken’.

In Collectief in boeken belicht Marijke Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak, met speciale aandacht voor de boekdistributie en de verhoudingen tussen uitgevers en boekverkopers.

• Marijke Huisman
Collectief in boeken
150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak
Boom, april 2021
9789024431526, hardcover, 272 pagina’s, € 32,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

Boeken zijn al eeuwen verweven met idealen over kennis, cultuur en democratie. Tegelijkertijd zijn boeken gewoon dingen die gemaakt, vervoerd en verkocht moeten worden. Hooggestemde idealen zijn immers weinig waard als het niet lukt boeken bij mensen te krijgen – en andersom; mensen bij boeken. Om dat proces te stroomlijnen, richtte het collectief van Nederlandse uitgevers en boekverkopers in 1871 het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel op. Dat groeide in 150 jaar uit tot Centraal Boekhuis BV, ofwel CB.

In Collectief in boeken belicht Marijke Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak, met speciale aandacht voor de verhoudingen tussen uitgevers en boekverkopers. Samen bouwen zij anderhalve eeuw geleden aan een internationaal unieke oplossing voor de distributie van boeken in alle mogelijke verschijningsvormen.

Marijke Huisman (1972) is universitair docent Publieksgeschiedenis, Educatie en Burgerschap aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift, Publieke levens. Autobiografieën op de Nederlandse boekenmarkt, 1850-1918, verscheen in 2008 als deel IX in de Nieuwe Reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (2008). Recent publiceerde zij Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel (2019).

  • video – Nieuw high tech magazijn voor CB

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.