Brieven van Herman Gorter aan zijn twee ‘Geheime geliefden’

Next Post
Previous Post

gorter-brieven-2014Herman Gorter, Lieneke Frerichs (samenst.)
Geheime geliefden
brieven aan Ada Prins en Jenne Clinge Doorenbos

Uitgeverij G.A. van Oorschot, november 2014
Hardcover, 672 pagina’s
ISBN 9789028260351, verkoopprijs € 49,00
[bestel]

Op 26 november is het 150 jaar geleden dat de dichter Herman Gorter (1864-1927) werd geboren. Zijn bekendste gedicht, Mei, verscheen in 1889 in De Nieuwe Gids. In het gedicht bezingt Gorter de liefde voor Wies Koopmans op wie hij in 1886 verliefd was geworden en met wie hij in 1890 zou trouwen.

Herman Gorter moet – blijkens de getuigenissen van tijdgenoten – een charismatische uitstraling hebben gehad. Naast zijn vrouw Wies Cnoop Koopmans had hij twee belangrijke geliefden: Ada Prins en Jenne Clinge Doorenbos, beiden aanvankelijk bijlesleerlingen.

De verhouding met Ada begon rond 1901 en de briefwisseling met Jenne nam een aanvang in 1910. Gorters vrouw was waarschijnlijk van beide verhoudingen op de hoogte, en Jenne wist van het bestaan van Ada, maar Ada is altijd onkundig gebleven van de relatie met Jenne. Pas bij Gorters onverwachte dood in 1927 werd het haar op pijnlijke wijze duidelijk dat niet zij, maar Jenne de belangrijkste vrouw in Gorters leven was geweest, en dat die bovendien tot (literair) erfgename was benoemd.

In deze uitgave zijn alle bewaard gebleven brieven van Gorter aan deze twee vrouwen bij elkaar gevoegd. Het boek begint met de brieven aan Ada Prins. Gorter had met haar een warme, aardse relatie, zoals de verliefde, van geluk overlopende brieven duidelijk maken. Toen hun verhouding wat verflauwde werd Gorter verliefd op Jenne. Zij werd al spoedig in alle opzichten Gorters muze en ze stond hem bij in het beoordelen van zijn werk. Maar Gorter heeft het contact met Ada niet kunnen missen, en hij meende ongetwijfeld ook dat zij niet zonder hem kon.

Alles komt aan de orde in deze brieven, maar de belangrijkste thema’s zijn de liefde en de poëzie, en hoe die zich in Gorters gedichten met elkaar versmelten.

Deze uitzonderlijke, tweevoudige liefdescorrespondentie wordt bezorgd door Lieneke Frerichs, die daarmee het door haar man Enno Endt begonnen onderzoek tot voltooiing brengt.

meer over dit boek…

Boekpresentatie – Op 26 november 2014 worden in Perdu, tijdens de bijeenkomst ‘150 jaar Gorter’, twee nieuwe boeken gepresenteerd. Het brievenboek ‘Geheime geliefden’ en van uitgeverij Huis Clos “Een glorieus ding. ‘Een dag in ’t jaar’ van Herman Gorter”.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.