‘Brieven uit Deshima’ – een reisverslag van 200 jaar geleden

Next Post
Previous Post

Jolien Hemmes
Brieven uit Deshima

Vivi Techni, november 2017
256 pagina’s, meer dan 100 afb.
> softcover € 25,00 | bestel

‘Aanteekeningen voor Johannes Cock Blomhoff van hetgeen hem en zijne ouders is overgekomen.’ “Door mij bijéén verzaameld, meerendeels uit de brieven en journaalen door hun aan mij en mijne vrouw afgezonden.”

In dit boek staat het complete, originele manuscript met het verslag over de reis, die Jan Cock Blomhoff en Titia Bergsma met hun zoontje Johannes, 200 jaar geleden maakten naar Deshima bij Nagasaki. Daar werd Jan Cock het nieuwe hoofd van de handelspost. Japan had zich al zeer lang afgesloten en het was uniek dat de Nederlanders, als enige Europeanen, welkom waren bij deze factory. Een bezoek van een compleet gezin ging echter geheel tegen de strenge regels in en de onderneming liep dan ook niet positief af.

Jan Cock Blomhoff met het kindermeisje Petronella Munts die zijn zoon Johannes in haar armen heeft (anonieme Japanse prent)

Dat wij een kijkje van dichtbij kunnen nemen in hun lange reis en meer kunnen lezen over deze episode in Deshima, is omdat de vader van Titia voor zijn kleinzoon een verslag heeft geschreven, toen deze op zijn 5e bij hem en zijn vrouw achterbleef, nadat zijn moeder aan een ziekte was overleden en zijn vader nog jaren in Deshima zou zijn.

Het manuscript bleef al die tijd in familiebezit en werd na jaren herontdekt in een familiebijbel. Jolien Hemmes geeft in dit boek de originele handgeschreven tekst weer, met bij elke pagina van het manuscript een uitgetypte versie. Het is informatief geïllustreerd met Japanse afbeeldingen van het gezin, van Deshima en vele oude afbeeldingen van wat er onderweg te zien was, die gemaakt zijn bij vergelijkbare reizen.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.