‘Boeken van nu. Terug naar de toekomst’ – vijftigste uitgave van uitgeverij Huis Clos

Next Post
Previous Post

huisclos-50-2015-2Ralf de Jong
Huis Clos 50
Boeken van nu. Terug naar de toekomst

Uitgeverij Huis Clos, september 2015
ISBN 9789079020317, verkoopprijs € 5,00
(bestel bij de uitgever)

Literatuur, beeldende kunst, vormgeving en muziek zijn de gebieden waarop uitgeverij Huis Clos actief is.
Relevante teksten van geëngageerde auteurs en eigenzinnige kunstenaars.
Mooi uitgegeven, functioneel en noodzakelijk.

Huis Clos werd in 1986 opgericht als private press. De eerste publicaties verschenen in kleine oplagen, ze werden met de hand gezet en gedrukt in boekdruk en/of zeefdruk.
In 1995 werd Huis Clos een stichting. Het uitgangspunt is dat elke uitgave de volgende financiert. Kostbaarder producties worden mogelijk gemaakt via intekenacties en fondsenwerving.

Huis Clos wordt vaak geroemd om zijn vormgeving. Grafisch ontwerper Piet Gerards is behalve initiator van de uitgeverij ook de vormgever van alle uitgaven.
Meerdere titels werden uitverkoren bij de jaarlijkse verkiezing van Best Verzorgd Boek, kregen het predicaat Mooi Marginaal of andere prijzen (zie overzicht).

Huis Clos 50 – Als vijftigste uitgave verschijnt een boekje met een essay van Ralf de Jong, hoogleraar typografie aan de Folkwang universiteit in Essen en een index op alle eerdere uitgaven. Het boekje is geïllustreerd met de omslagen van Huis Clos 1 t/m 49.

huisclos-50-spread-1huisclos-50-spread-2

boekpresentatie – Op woensdag 23 september werd ‘Boeken van nu. Terug naar de toekomst’ gepresenteerd bij Bijzondere Collecties te Amsterdam (Universiteitsbibliotheek van de UvA) aan de Oude Turfmarkt.
In de hal van Bijzondere Collecties is een kleine expositie van Huis Clos-uitgaven ingericht, te zien tot 9 oktober 2015 (zie bericht).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.