‘Boeken op het Binnenhof’ – Ewoud Sanders

Next Post
Previous Post

 


Bijna honderd jaar lang (ca.1840-1936) stonden telgen van de joodse families Blok en Garnade met een boekenkraam op het Haagse Binnenhof. In dit boekje brengt Ewoud Sanders een ode aan deze vergeten straatboekhandelaars.

• Ewoud Sanders
Boeken op het Binnenhof
Aspekt, september 2022
9789464628463, paperback,
74 pagina’s, € 14,95

<< o.a. te koop via bol.com >>

Bijna honderd jaar lang – tussen circa 1840 en 1936 – stonden telgen van de joodse families Blok en Garnade met een boekenkraam op het Haagse Binnenhof. Het waren kleurrijke figuren, geliefd bij de parlementaire pers
en bij schilders. Zo maakte Vincent van Gogh een portret van Jozef Blok, een man die graag naast zijn kraam in een kruiwagen sigaren lag te roken.

Zijn broer David zorgde op een gegeven moment voor een relletje tussen twee ministeries over de precieze locatie van zijn boekenkraam, een vete die de lachlust opwekte van Multatuli.
In dit boekje brengt de historicus en journal Ewoud Sanders een ode aan deze vergeten straatboekhandelaars, over wie verrassend veel te vinden bleek.

‘Over de meeste straatboekhandelaars, doorgaans zeer arme mensen, is vrijwel niets bekend. In deze fraaie, vlot geschreven en grondig gedocumenteerde portretten, slaagt Ewoud Sanders erin de boekhandelaars op het Binnenhof tot leven te wekken. Echt het lezen waard!’
Prof. dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Museum

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.