‘Boekbanden’ – Bij het afscheid van Rens Top als conservator boekbanden van de KB

Next Post
Previous Post

 


In bijna veertig jaar bouwde Rens Top, met zijn voorganger Jan Storm van Leeuwen, de verzameling boekbanden van de KB uit tot de unieke collectie die ze nu is. 

• Rens Top, e.a.
Boekbanden – Bij het afscheid van Rens Top als conservator boekbanden van de KB
de Buitenkant, juni 2022
9789083052199, paperback, 192 pagina’s, € 22,00

<< o.a. te koop via bol.com >>


Vanaf 2012 schreef Rens Top een aantal blogs over boekbanden voor kb.nl over technieken, materialen, binders, verzamelaars en allerlei andere aspecten van banden en binden, vaak met de actualiteit als aanleiding.
Die blogs zijn in deze uitgave gebundeld en gaan vergezeld van zeventien artikelen van boekbinders, restauratoren en anderen uit Rens Tops netwerk, als dank voor zijn niet aflatende inspanningen om de boekbandencollectie van de KB aan geïnteresseerden te tonen en hun vragen te beantwoorden. Die stukken sluiten aan bij de teksten van Top: ze gaan over interessante of mooie boekbanden, een onderbelicht verschijnsel of een bijzondere collectie en tonen de fascinatie van de auteurs voor de boekband als historisch bewijsmateriaal, als technisch hoogstandje, als voorbeeld van toegepaste kunst of als curiosum.

In de laatste decennia worden boekbanden steeds vaker als museale objecten herkend en bestudeerd. Deze bundel is een treffende illustratie van deze veranderde interesse in boekbanden, die niet alleen het ultieme terrein is van de boekwetenschapper, maar ook van de geïnteresseerde leek. Tenslotte blijven boekbanden een onuitputtelijke bron van studie, verwondering en nieuwsgierigheid.


Maar…
Zie ook deze kritische opmerkingen op de website van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap over het verdwijnen van de functie conservator Boekbanden bij de Koninklijke Bibliotheek.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.