Boek over 250 jaar Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Next Post
Previous Post

kalmthout-beroemdheden-2016Ton van Kalmthout, Peter Sigmond, Aleid Truijens (red.)
Al die onbekende beroemdheden
250 jaar Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Leiden University Press, mei 2016
softcover, illustr., 224 pagina’s
ISBN 9789087282585, verkoopprijs € 35,00
(bestel bij bol.com)

In 1766 werd de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde opgericht voor de beoefening en bestudering van de Nederlandse taal, literatuur en geschiedenis.

Het is in Nederland nog altijd een belangrijk forum voor schrijvers en geesteswetenschappers, dat met lezingen en discussies, prestigieuze prijzen en de ondersteuning van tal van andere initiatieven – cultuurhistorische werkgroepen, publicaties, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren – een unieke plaats inneemt in de Nederlandse cultuur.

In dit boek schetsen Rick Honings, Atte Jongstra, Ton van Kalmthout, Aleid Truijens, Marleen de Vries en Peter van Zonneveld voor het eerst een min of meer integraal beeld van de Maatschappij sinds haar oprichting. Centraal staat daarbij de vraag hoe het genootschap maatschappelijk verankerd is. Hoe is haar doen en laten bepaald door de historische omstandigheden en welke impact heeft zij op haar beurt gehad op het culturele leven? Zo weerspiegelt de levensloop van de Maatschappij de ontwikkeling van 250 jaar engagement met het geestesleven in Nederland.

Het boek is geen traditionele ‘bedrijfsgeschiedenis’ geworden, maar een toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerde cultuurgeschiedenis van de afgelopen 250 jaar.

Boekpresentatie – Op 20 mei 2016 viert de De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde  haar 250-jarig bestaan. Tijdens deze viering zal het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Al die onbekende beroemdheden’ in ontvangst worden genomen door koning Willem Alexander.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.