Biografie van Marten Toonder Senior

Next Post
Previous Post

graaf-toonder-2015Erik de Graaf
Marten Toonder Senior
Van eierzoeker tot zeekapitein

Uitgeverij Passage, oktober 2015
Hardcover, 250 pagina’s
ISBN 9789054523147, verkoopprijs € 27,50
juni 2016 – nu ook als paperback € 19,90
> bestel   hardcover    paperback 

Hoe een analfabete plattelandsjongen zich opwerkte tot zeekapitein, voor zijn zoon comics uit Amerika meebracht en zo de vader werd van een van onze bekendste striptekenaars.

Marten Toonder senior werd in 1879 geboren in Warffum. Onder armoedige omstandigheden groeide hij op bij zijn grootouders. Toen zijn grootvader tijdens een storm op de Waddenzee verdronk, werd de situatie nog erbarmelijker: de jongen moest zijn best doen ook geld binnen te brengen. Op tienjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste langdurige baantje als eierzoeker op het dan nog bewoonde eiland Rottumeroog.

Na zijn militaire dienst zag hij in dat hij meer uit het leven wilde halen. Hij monsterde aan op de grote vaart, leerde als twintiger lezen en schrijven en wist het uiteindelijk tot kapitein te schoppen. Intussen trouwde hij en kreeg twee zoons: Marten (1912) en Jan Gerhard (1914), die beiden schrijver werden. Onder hun invloed publiceerde hij in 1955 zijn herinneringen aan de grote vaart aan het begin van de twintigste eeuw.

Dit boek is veel meer dan een biografie van een relatief onbekende man die pas in de herfst van zijn leven via zijn zonen enige bekendheid kreeg. Het schetst ook het leven op het platteland eind negentiende eeuw: standsverschillen, armoede, kinderarbeid, emigratie, landbouwcrisis, etc. Het boek vertelt hoe Senior voor zijn zonen een inspirator als verhalenverteller en illustrator was. (uitgever)

Erik de Graaf (1958) woont in Warffum en is historicus en leraar Duits. Hij publiceerde al vele artikelen over literatuur, over Duitsland, de DDR en Oost-Europa.

over dit boek…

Tentoonstelling – Vanaf 18 oktober tot en eind april 2016 wijdt Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een tentoonstelling aan Marten Toonder senior.

Boekpresentatie – Op 17 oktober wordt ‘Marten Toonder Senior’ gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.