Biografie van John Williams, die pas na zijn dood beroemd werd met ‘Stoner’

Next Post
Previous Post

Charles J. Shields
John Williams
de man die de perfecte roman schreef

Lebowski, september 2017
ISBN 9789048826469, 320 pagina’s
> paperback € 19,99 nu voor € 7,90 | bestel

In 2013 zette de herontdekte klassieker Stoner de uitgeefwereld op z’n kop. Nog nooit eerder was er sprake van zo’n onwaarschijnlijk geval van artistieke rechtvaardigheid: alleen al in Nederland gingen er in drie jaar tijd ruim 250.000 exemplaren over de toonbank. Wereldwijd zijn dat er meer dan een miljoen. Later verschenen ook zijn anti-western Butcher’s Crossing, zijn historische brievenroman Augustus en zijn debuut Niets dan de nacht, waarvan in Nederland gezamenlijk ruim 500.000 exemplaren werden verkocht.

John Edward Williams maakte het allemaal niet meer mee: hij overleed in 1994 op 71-jarige leeftijd aan longproblemen. Maar wie was deze man, die zijn schrijfstijl met elk boek opnieuw leek uit te vinden, eigenlijk echt? En waarom is hij bij leven nooit doorgebroken? In 1973 ontving hij voor Augustus de National Book Award, de belangrijkste Amerikaanse boekenprijs, maar moest die, voor de eerste en laatste keer in de geschiedenis van de prijs, delen met een andere auteur.

In deze geautoriseerde biografie door Charles J. Shields, waarvan Uitgeverij Lebowski de wereldrechten wist te verwerven, leren we een man kennen die pas twintig jaar na zijn dood de eer ontving die hem altijd al toekwam.

Oorspronkelijke titel: John Williams: The Man Who Wrote the Perfect Novel, vertaald door Edzard Krol

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.