Biografie van Andreas Burnier: Metselaar van de wereld

Next Post
Previous Post

lockhorn-burnier-2015Elisabeth Lockhorn
Andreas Burnier, metselaar van de wereld

Uitgeverij Atlas Contact, november 2015 (verwacht)
Paperback, 480 pagina’s
ISBN 9789045028644, verkoopprijs € 29,99
(bestel bij bol.com)

Als `transgender avant la lettre worstelde zij met haar identiteit. Als feministe weigerde zij mannenhaat en gebrek aan ambitie als deugden te aanvaarden. Als wetenschapper waagde ze het te vloeken in de Kerk der Rede. Wat Reve betekende voor de mannelijke homoseksueel, betekende Andreas Burnier voor de vrouwelijke.

Schrijver en criminoloog Andreas Burnier / Ronnie Dessaur (1931-2002) was een leven lang ontheemd, hetgeen zijn weerslag vond in indringende romans als Een tevreden lach, De litteraire salon, Het jongensuur en in talrijke essays en lezingen. Als Joods kind werd zij in de oorlog in zestien verschillende onderduikgezinnen geplaatst. Als `transgender avant la lettre worstelde zij met haar identiteit. Als feministe weigerde zij mannenhaat en gebrek aan ambitie als deugden te aanvaarden. Als wetenschapper waagde ze het te vloeken in de Kerk der Rede. Wat Reve betekende voor de mannelijke homoseksueel, betekende Andreas Burnier voor de vrouwelijke. Toen de euthanasiewet in de maak was, die door heel vooruitstrevend Nederland werd omhelsd, wees zij in een fel pamflet op de gevaren ervan en bepleitte zij andere vormen van omgang met stervenden. In een tijd dat de ziel werd afgeschaft had zij de euvele moed het over de ziel te hebben. (uitgever)

over dit boek…

Boekpresentatie /hommage – Op 17 november 2015 organiseert de Rode Hoed een hommage aan de schrijver en criminoloog Andreas Burnier/Ronnie Dessaur (1931-2002) naar aanleiding van het verschijnen van haar biografie Metselaar van de wereld van Elisabeth Lockhorn. Tegelijkertijd verschijnt van Andreas Burnier Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002, bezorgd door Daniel van Mourik en Manja Ressler.

prijzen…
maart 2016 – Elisabeth Lockhorn krijgt de Henriëtte de Beaufort-prijs 2016 voor haar biografie ‘Andreas Burnier, metselaar van de wereld’. De prijs wordt 17 september 2016 uitgereikt in het Academiegebouw te Leiden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.