‘Behoud de Begeerte’ – een literaire geschiedenis 1984-2014

Next Post
Previous Post

ridder-begeerte-2014Matthijs de Ridder
Behoud de Begeerte
een literaire geschiedenis 1984-2014

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, oktober 2014
Paperback, 352 pagina’s
ISBN 9789085426226, verkoopprijs € 24,99
[bestel]

Sinds 14 februari 1984 is Behoud de Begeerte – Kunstencentrum voor literatuur – niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Nederlandse letteren. Al dertig jaar verzorgt deze organisatie literaire avonden, evenementen en tournees en promoot ze de Nederlandstalige literatuur in het buitenland.

In het speciaal voor het jubileum geschreven boek ‘Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis 1984-2014’ presenteert Matthijs de Ridder in ruim 350 pagina’s het verhaal van een literatuur in tomeloze beweging, van Hugo Claus tot Arnon Grunberg en van Harry Mulisch tot Tom Lanoye.

1984. Het was warempel of de voorspellingen van George Orwell waren uitgekomen. De economische crisis sloeg hard om zich heen, de Koude Oorlog was op een dieptepunt aanbeland en ook de literatuur wist nog maar weinig mensen te inspireren. Maar in de Letteren zat wel degelijk nog pit. Op televisie voerde Adriaan van Dis uitdagende gesprekken met schrijvers. Het verdriet van België van Hugo Claus verscheen, A.F.Th. van der Heijden publiceerde de eerste delen van De tandeloze tijd en een nieuwe generatie schrijvers diende zich aan.  En last but not least: Luc Coorevits en Marianne Janssen richtten op 14 februari 1984, onder het goedkeurende oog van de heilige Valentijn, het literaire productiehuis Behoud de Begeerte op.

Matthijs de Ridder (1979) is essayist en literatuurcriticus. Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens. Tevens schreef hij het bekroonde Aan Borms. Willem Elsschot, een politiek schrijver (2007) en Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (2012).

Tentoonstelling – In het Antwerpse Letterenhuis is vanaf 11 oktober tot eind december 2014 de expositie ‘Behoud de Begeerte’ te zien met een multimediaal overzicht van dertig jaar literaire geschiedenis: de geschiedenis van Behoud de Begeerte en de geschiedenis van de Nederlandse letteren.

over dit boek…

zie ook…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.