‘Atlas van de imaginaire verklaringen’ – Willem Vanhuyse

Next Post
Previous Post

Willem Vanhuyse
Atlas van de imaginaire verklaringen
Het complete handboek voor de ‘patafysicus’

Lannoo, oktober 2017
ISBN 9789401443753
> hardcover € 34,99 | bestel

Het meest opvallende en absurdistisch surrealistische boek van 2017. Geeel met de hand geschreven en getekend.

In deze Atlas van de imaginaire verklaringen concentreert Willem Vanhuyse zich op enkele netelige kwesties uit de ‘Patafysica, een wetenschap zonder wetten’. In honderden magnifieke illustraties verdiept hij zich als een ware ‘patafysicus’ op schijnbaar futiele kwesties, die je tegelijk onverwachte kennis laten vergaren en plezier doen beleven. Met zijn illustraties legt hij wilde verzamelingen aan, ordent hij zonder tot een orde te komen en laat hij een spoor van denkbeeldige constructies achter. Banaliteit tot het hilarische toe ten top gedreven. Een even gezonde als absurde parodie op de doorgedreven moderne wetenschap. (uitgever)

Gerrit Komrij prees de ‘Patafysica’ als de ‘al naar believen zinloze of uiterst zinvolle wetenschap die alles te boven gaat’. Wikipedia geeft als omschrijving ‘Patafysica is een absurdistische parodie op de moderne wetenschap, die met onzinredeneringen filosofeert over wat achter de metafysica ligt (lees meer).

Willem Vanhuyse schreef en tekende die werk als eindwerk voor zijn opleiding aan de kunstacademie Sint Lukas te Brussel als een soort van artist’s book. Zo’n 400 pagina’s, gevuld met handgeschreven teksten, illustraties, uitgevoerd in verschillende tekentechnieken en korte strips.

En natuurlijk doet dit werk ook denken aan het bijzondere boek de Codex Seraphinianus, waar ik eerder op wees. Ook met de hand geschreven en getekend.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.