Alle verzen van Willem Elsschot verzameld en toegelicht

Next Post
Previous Post

Koen Rymenants, Carl De Strycker
Willem Elsschot. Dichter
Alle verzen verzameld en toegelicht

Polis, oktober 2017
ISBN 9789463102902, 320 pagina’s
> paperback € 22,50 | bestel

Uitgeverij Polis begon in het voorjaar van 2017 met een nieuwe reeks uitgaven van Willem Elsschot (1882-1960). De uitgeverij is van mening dat het werk van Elsschot nog niet aan kracht heeft ingeboet en, zeker bij jongere lezers, aan een herontdekking toe is. Gestart werd met de romans Pensioen, De verlossing en Het tankschip.

Deze maand gevolgd door Kaas, Een ontgoocheling en deze uitgave met alle gedichten van Elsschot.

Wie Elsschot zegt, denkt niet meteen aan poëzie. Toch zijn het juist enkele van zijn dichtregels die iedereen zal herkennen: ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, bijvoorbeeld.

Willem Elsschot. Dichter bevat alle gedichten uit Elsschots enige bundel. Een select gezelschap van vijfentwintig scherpzinnige lezers geeft er commentaar bij, aangevoerd door Elsschotkenner Koen Rymenants en poëzie-expert Carl de Strycker. Ze verhelderen Elsschots proza met behulp van zijn poëzie en omgekeerd. Ze tonen ons Elsschot als gelegenheidsdichter en -vertaler en brengen onvermoede verwantschappen aan het licht: met Guido Gezelle en de gezusters Loveling, de Bijbel en Victor Hugo, maar ook met Herman de Coninck en Kees van Kooten.

Carl De Strycker (1981) is directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant. Koen Rymenants (1977) studeerde Nederlands, Engels en literatuurwetenschap aan de KU Leuven. Hij promoveerde op een proefschrift over Elsschot: Een hoopje vuil in de feestzaal (2009). Hij is bestuurslid van het Willem Elsschot Genootschap.

>> De uitgaven in de reeks van Uitgeverij Polis bij bol.com (plus het verzameld werk en de biografie van Elsschot)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.